поведения и нагласи

В много от ситуациите това, от което се нуждаят компаниите не е повишаване на знанията или подобряване на уменията, а промяна на поведението на своите служители. Сентенцията на Питър Дракър, че „организационната култура изяжда стратегията за закуска“ по красноречив начин демонстрира колко е важно поведението на всеки служител в организацията.

Устойчивата промяната на поведенията и нагласите на хората е изключително предизвикателство за всяка организация, но чрез прилагане на систематичен подход и използване на международно лицензираните поведенчески симулации на Eagle’s Flight, световният лидер в обученията за промяна на поведението, предизвикателството е преодолимо.

Вижте по-долу списък с поведенческите симулации, с които можем да въздействаме на нагласите и поведенията на служителите ви, насочвайки ги в желаната от вас посока. Ако не намирате това, което търсите, просто се свържете с нас, за да разработим индивидуално решение за вашите специфични нужди.


 

Бизнес проблематика

Осмелете се да се провалите!

Осмелете се да се провалите!

Най-ценните уроци в живота идват с гръм и трясък и често ни сварват неподготвени. Това е чудесна възможност да помислите какво можете да извлечете от ситуацията.

прочетете

Кой тип корпоративна култура помага на милениалите да успяват

Кой тип корпоративна култура помага на милениалите да успяват

Какво изискват представителите на поколение Y, за да се чувстват ангажирани и приобщени на работа прочетете тук!

прочетете

Задържане на знанието: етап Подготовка

Задържане на знанието: етап Подготовка

Продължение на статията на Шейла Андерсън "Що е то явлението Отслабване на спомена за наученото".

прочетете